Ο ιός του Δυτικού Νείλου


Ο ιός του Δυτικού Νείλου! Tα μέτρα και τα συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα είναι

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • μυαλγίες
  • εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπάρχει δυσκαμψία αυχένος, σύγχυση, μυϊκός τρόμος, σπασμοί και παράλυση η και κώμα.

Ευτυχώς οι σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες (< 1% ) ενώ τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και συνήθως δεν προσέρχονται στα ιατρεία ώστε να καταγραφούν. Ευτυχώς επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο κάτι που θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο. Σπάνιες μορφές μετάδοσης είναι μέσω μεταγγίσεων,γι αυτό ελέγχεται το αίμα των περιοχών όπου διαπιστώνονται κρούσματα της νόσου, μέσω μητρικού θηλασμού και μέσω μεταμόσχευσης οργάνων.

Προφύλαξη:

Ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά η αποφυγή των κουνουπιών κάτι όχι τόσο εύκολο αλλά που μπορεί κανείς να λάβει κάποια μέτρα αποφυγής όπως το να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά και να μην αφήνει πηγές- εστίες κουνουπιών με στάσιμα νερά κοντά του. Να αποφεύγουμε χώρους με ζέστη και υγρασία και να πλενόμαστε συχνά ώστε να μη μένει επάνω μας ιδρώτας. Να φοράμε μακριά ρούχα, όσο αυτό είναι εφικτό. Να χρησιμοποιούμε προστατευτικές σήτες στα παράθυρα και κουνουπιέρες. Ο κλιματισμός και οι ανεμιστήρες βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των κουνουπιών.

περισσότερα.